Bauta

Vzdrževanje lesene montažne hiše in 8 nasvetov za učinkovito vzdrževanje

Vzdrževanje lesene montažne hiše in 8 nasvetov za učinkovito vzdrževanje

17 decembra, 2020Category : Uncategorized @sl
Vzdrževanje lesene montažne hiše in 8  nasvetov za učinkovito vzdrževanje

Lesene montažne hiše so vedno bolj priljubljene v sedanjem času, saj se večina ljudi v njih počuti varno ter v stiku z naravo. Gradnja lesene montažne hiše je več kot učinkovita s strani dolgoročnega obstoja.

Želimo se vsekakor osredotočiti na čimbolj ugodno in ljudem prijetno bivanje v naših hišah iz lesa.

Zima ne predstavlja ovire pri gradnji lesene montažne hiše, saj imamo zato priskrbljene posebne stroje, da nam omogočijo kvalitetno izdelavo. Vsaka lesena hiša je izdelana po naročilu.

Pomembnost izbire ustreznega lesa pri vzdrževanju lesene hiše

Kadar se pri leseni gradnji ali opremi doma odločamo za izbran les kot naravno surovino, se moramo nujno informirati o vrsti lesa, ki ustreza našim potrebam in pričakovanjem.

Les je material, ki v stanovanju zagotavlja prijetno klimo. Pozimi se pri nizkih temperaturah ohladi manj kot klasični gradbeni materiali, poleti pa manj segreje. Vsekakor je izbran les eden izmed najpomembnejših elementov lesene montažne hiše, ki ima velik vpliv na to, kakšen izgled bi radi pridobili in pa seveda kako se bo obnašal v prihodnosti. Zato se vedno vprašamo, katera vrsta lesa bo imela najboljši dolgoročni obstoj.

Za fasado se največkrat odločimo za macesen (jedrovino). Za dobro ohranjanje toplote v prostoru se moramo pozanimati o izbiri lesa za okna, vrata, ki so pa najpogosteje izdelana iz macesna, smreke (če je konstrukcija varovalna) ali hrasta. Običajno spada med bolj kakovostno vrsto lesa za notranje pohištvo ravno hrast, ki se ga uporabi tudi za tla in stopnice. Seveda je pri pohištvu vse odvisno od namena uporabe.

Vzdrževanje lesene hiše in kemični faktorji

Vsi se zavedamo, da je vsak naravni material obrabljiv , čeprav se nekaterim to skoraj da opazi. Dejavniki iz zunanje okolice kot so vremenski pogoji, obraba materiala in raznorazne poškodbe seveda vplivajo na stanje lesene hiše in tudi zahtevajo redno vzdrževanje, sanacijo ter splošno nego. Kadar se namerno ozaveščamo, da je potrebno hišo negovati in spremljati, se bo tudi lesena montažna hiša obnašala nam v prid. S tem prihranimo ogromno denarja, saj predčasno preprečimo hujše posledice. Proizvajalci zagotavljajo, da lahko z rednim in pravilnim vzdrževanjem lesena montažna hiša nudi dom tudi več kot dvema generacijama. Kvaliteten sistem gradnje in materiali, pravilno obdelan les, ustrezno sušen in kasneje redno vzdrževan so faktorji za dolgo življenjsko dobo montažnega objekta. Lastniki svojih hiš naj bi zagotovili ustrezno prezračevanje ter ogrevanje, skozi dolgoročno obdobje bivanja pa smo pozorni tudi na zunanje poškodbe objekta. Pri pravilnem vzdrževanju lesene hiše še posebej poudarjajo, naj se redno kontrolira in vzdržuje kanalizacijska tesnost, vodovodni ter ogrevalni sistem hiše. Za dolgoročno ohranitev lesene konstrukcije je še posebej pomembno, da preprečimo prodiranje vlage z notranje strani objekta. Zato moramo biti pozorni na pravilno in tesno položitev parne zapore in na zatesnitev stikov v mokrih prostorih. Ta mesta moramo večkrat pregledati ter poškodbe in napake čim prej odpraviti.

Kako na vzdrževanje lesene montažne hiše vplivajo žlebovi

Posebej moramo biti pozorni na žlebove v deževnih dnevih. Žlebovi - skrbno zbirajo vodo s strehe, da zaščitijo stene in strope hiše pred vlago. Kovinski žlebovi so do sedaj veljali za najboljše. Da pa bodo dejansko dolgoročni morajo izpolnjevati več pogojev. Pozorno je treba pregledati kaj izbrati, kako namestiti žlebove in kako jih vzdrževati.
Splošno je dokazano, da ni trajnejših žlebov kot tisti iz kovine: jeklo, baker, aluminij ali titan-cink. Poleg tega, da že sama surovina, iz katere so bile narejene, kaže na njihovo trajnost, na njihovo zanesljivost in dolgo življenjsko dobo vpliva še nekaj drugih dejavnikov. Zima je čas največje preizkušnje za žleb. Potem se žlebovi ukvarjajo ne le s padavinami, temveč tudi s snegom in zmrzovanjem vode v žlebovih. Da se jim ne bi bilo treba preveč potiskati, je vredno, da jim nekoliko pomagajo v boju proti zimskim neprijetnostim. Prva stvar, ki jo lahko preprečite, da se žlebovi ne bi močno dvignili s strehe snega, je, da na streho namestite snežne ograje ali snežne ploščice.

Vpliv zračenja za vzdržljivost lesene hiše

Za dolg obstoj lesene montažne hiše je izjemnega pomena predvsem zračenje prostorov, saj je za dolgo življenjsko dobo konstrukcije kot celote pomembno ohranjati dobro klimo v prostoru. Izraz toplotna stabilnost označuje sposobnost konstrukcije, da pri zunanjih spremembah temperature, v prostoru ohranja čim bolj stalno temperaturo. Večja kot je masa konstrukcije nekega objekta, večja je toplotna stabilnost takšne stavbe.
Ključno vlogo igra prav toplotna kapacitivnost - zmožnost materiala, da sprejme toploto, jo shrani, ter ponovno odda.

Vlaga v prostoru:

največji škodljivec je ravno zatohlost v celotnem prostoru, saj slab in vlažen zrak ni škodljiv le za ljudi, ki v hiši prebivajo, temveč vpliva na vse vgrajene materiale. Kondenzirana vlaga lahko povzroči propadanje materiala, podobno pa velja tudi za suh zrak.

Presušen zrak: v tem primeru se na stenah lahko pojavijo lasne razpoke, zaradi krčenja lesa pa se lahko pojavijo razpoke tudi na parketu in pohištvu.
V mnogih montažnih hišah je vgrajen sistem prezračevanja, ki skrbi za svež zrak v prostoru, v splošnem pa velja, da morate za dotok svežega zraka poskrbeti sami z odpiranjem oken.

Dobro je, da z aktivnim prezračevanjem ohranjate vlažnost med 40% in 60% pri temperaturi 22°C, posledično pa v prostorih zagotavljate prijetno bivalno klimo. V kolikor pa ste ali šele boste lastnik sodobnejše montažne hiše, v katero je že vgrajena prezračevalna naprava, potrebe po odpiranju oken za namen zračenja ni, saj naprava namreč samodejno menjuje zrak. Omogoča pa tudi predčasno nastavitev za dele dneva, ko je vlažnost v hiši najvišja – govorimo predvsem o popoldanskih in večernih urah, ko je aktivnost družine največja, prisotnost vlage pa je zaradi kuhanja in tuširanja povečana.

Vzdrževanje hiše in zaščita pred vlago

Tisti , ki imajo v lasti montažno hišo se najpogosteje srečujejo s podobnimi težavami kot lastniki zidanih, po besedah sogovornikov imajo menda celo manj težav, če je bila konstrukcija lesene hiše ustrezno načrtovana in postavljena. Največji problem je prevelika vlažnost , ki lahko prodre v zunanje in notranje stene. Vlaga prodre v stene na različne načine, pot do tja pa najde zaradi različnih vzrokov.

Večja težava kot sanacija mokrih sten je sušenje estrihov in talne plošče. Če je vlaga že prodrla iz tal v notranje stene, je treba odstraniti še kotne letve in omogočiti kroženje zraka med stenami in tlemi. Ta je nujna zaradi krčenja in raztezanja estriha in zaključnih talnih oblog.

Dodatna toplotna izolacija in nova okna

Večino lesenih montažnih hiš, ki so bile postavljene pred več leti, je treba tudi energijsko sanirati. Izboljšava toplotnih lastnosti hiše, s katerimi dosežemo manjše toplotne izgube in zato porabimo manj energije za ogrevanje, je,
Za vgradnjo novih večjih oken in tudi druge posege pri energijski sanaciji, pri katerih je treba posebej preveriti statiko objekta

Kako rastejo stroški vzdrževanja lesene hiše skozi čas

Sami stroški z vzdrževanjem lesenih hiš je popolnoma odvisen od tega koliko truda in pozornosti namenimo hiši. Montažna gradnja hiše je tista, ki na začetku postavi temelje za dolgoročno bivanje. Boljša kot je kakovost, dlje nam bo služila. Seveda pa smo pozorni na vse letne čase in se temu primerno vedemo z pravilnim vzdrževanjem. Ob povprečnem vzdrževanju lesena montažna hiša prebije več generacij, prodajalci pa največkrat zagotovijo od 20 do 30 let garancije.

V stroške je potrebno šteti marsikatero oskrbo hiše. Hišo proti plesni zaščitimo s stalnim zračenjem. Po določenem času je dobro prebarvati fasado na približno 10 let, pregledati vse zaključne elemente, njihovo obrabo in se posvetovati tudi z mojstri, ki so strokovnjaki na področju lesenih hiš.

Kadar se vprašamo kakšna je končna cena lesene hiše, se moramo zavedati , da je odvisno od več različnih dejavnikov. Odvisno je od vrste lesa. Boljša kot je kakovost lesa, višja je cena. Lesne gradnje hiš spadajo med bolj zdrave vrste domovanja.

Stroški ogrevanja lesene hiše

V lesenih hišah se počutimo udobno pri povprečno 18 stopinjah celzije. Gretje ne potrebuje toliko energije kot običajno pri klasičnih gradnjah. Pameten nakup je definitivno montažna gradnja hiše. Prihranimo čas, energijo ter smo na koncu zadovoljni z unikatnim izgledom novodobne hiše.


O hiši se namreč lahko pogovarjamo s pomočjo številnih izračunov in suhoparnih podatkov le, dokler se vanjo ne vselijo prebivalci. Takrat postane dom, takrat ne štejejo več samo kvadratni metri, vrsta kritine in kilovati energije. Takrat štejejo ljudje, takrat začnemo dom čutiti.

Bom spal bolje v takšni hiši, se bom lažje umiril po naporni službi? Bodo imeli otroci manj alergij, se bodo radi igrali v hiši? Se mi bodo usta vsakokrat razlezla v nasmešek, ko se pripeljem na dvorišče in uživam v lepoti mojega doma?

Tega se ne da izračunati. Odločitev za bivanje v trajnostni hiši, zgrajeni iz naravnih materialov, estetsko umeščeni v okolico je, med drugim, izkaz našega odnosa do sebe, naših naslednikov in spoštovanja do narave.

Vzdržnost lesene hiše ob potresih in drugih naravnih pojavih

Nekateri imajo napačno predstavo o bivanju v lesenih hišah. Ni res, da so lesene hiše krhke, ravno obratno. Seveda je les material, ki je vnetljiv, a je tudi največkrat pravilno izmerjena lesena konstrukcija bistveno bolj odporna na požar. Sodobne lesene hiše so grajene tako, da ne gorijo kot hišica iz ''vžigalic''.

Naravni pojavi kot so potresi, vetrovi in poplave

Kadar govorimo o naravnih pojavih lahko povemo, da je ravno lesena montažna gradnja hiše tista, ki zdrži in utrpi bistveno manj krute poškodbe. Več primerov zidanih hiš obstaja, ki so imele težave ob potresnih situacijah. Obremenitve za leseno hišo so manjše kot pri zidani. Pravilna gradnja lesenih hiš je tista, ki ne dopušča večjih težav.

Poplave in izlivi vode so stvar, ki so težavni dejavniki, a se jim da upreti.
Skoraj vedno je razlog za poplavo slaba konstrukcijska zaščita pred vlago, drugi razlog pa je slabo vzdrževanje, ko lastniki na primer ne odmašijo žlebov ali slabo vzdržujejo vodovodno napeljavo in tako dovolijo, da se voda zliva v in na stene. V primeru poplav je treba reagirati hitro, da se lahko izognemo večji denarni škodi.

Bivanje v leseni hiši se običajno ne razlikuje veliko od bivanja v zidani hiši, vendar pa je potrebno biti pozoren na vzdrževanje. Največji sovražnik montažnih hiš je ravno voda, zato smo na te zadeve še posebej pozorni.

Vse izlive vode in pojave vlage je zato potrebno pravočasno odpraviti.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Translate »
Klic