Bauta

Obdani z lesom: kako dosegamo brezčasno eleganco?

Obdani z lesom: kako dosegamo brezčasno eleganco?

17 maja, 2020Category : Uncategorized @sl
Obdani z lesom: kako dosegamo brezčasno eleganco?

Sodobna lepota novo nastajajočih stavb je vse bolj povezana z naravnim videzom, ki ga nudi les. Oblikovanje in izgradnja ne le hiš, ampak tudi mostov, vladnih poslopij, šol, vrtcev in tudi tovarn pa poleg modernega in vse bolj zaželenega videza izraža tudi spoštovanje do okolja.

K odločitvi za leseno hišo se odločajo mnogi tudi iz praktičnih namenov, o katerih smo že pisali: gradnja je ugodna, ogrevanje je poceni, obratovalni in  vzdrževalni stroški nizki, življenjska doba hiše pa dolga (povprečna znaša med 80 in 100 let, nekateri graditelji pa garantirajo tudi do 120 let).

Konkretni primeri uporabe lesa v domu: kje naj ga vgradimo in katere prednosti prinaša?

Lesena okna se vse bolj vračajo v naše domove: na voljo je velika izbira barv, odtenkov in oblik. V nasprotju z nekaterimi napačnimi prepričanji so toplotno bolj izolativna, poškodbe pa se zlahka popravijo. 

Leseni pod pa: kje naj sploh začnemo? Zdrava, lepa, praktična, trajna in kar je najbolj priljubljeno: topla. Poleg vsega uravnavajo vlažnost in preprečujejo nalaganje prahu.

Še vedno se veliko uporabljajo leseni opaži. Arhitekti se jih poslužujejo pri načrtovanju tako obnove kot nove izgradnje. Opazimo jih predvsem na stanovanjskih in poslovnih objektih, vse bolj pa se uporabljajo tudi na družinskih hišah: prednost je predvsem ta, da se prilagodijo kakršnikoli zunanji steni, najsi bo ta lesena, betonska ali opečnata.

Zagotovo največ navdušencev pa imajo leseni stropovi. Prvotni razlog je seveda prefinjen izgled, za katerim se skrivajo številne prednosti: lesen strop prikrije nepravilnosti in zelo olajša vgradnjo osvetlitvenih in ventilacijskih sistemov.

Psst ... najbolj priljubljena ideja: prenova podstrešja v mansardo!

Za ta vse bolj priljubljen in zelo pogosteje ubran korak mnogih, je les najboljša izbira materiala. Z osvoboditvijo podstrešja vseh odvečnih stvari in njegovo popolno prenovo namreč dobite čudovito mansardo, z njo pa dodaten prostor, kamor se lahko umaknete ali povabite goste. V mnogih primerov izbira ne le najenostavnejša, ampak tudi edina pot: manjša teža in trdnost lesa namreč bolj zanesljivo kot nekateri drugi materiali zagotavljata ustrezno prenašanje bremen. 

Lesni materiali imajo poleg estetske vrednosti še pomembnejšo vlogo, ko se lotite prenavljanja prostorov: so zelo enostavni za uporabo, saj ne zahtevajo težke opreme za dvigovanje, prav tako so enostavni za obdelavo in vgradnjo. Les je fleksibilen, saj se je naknadno preurejanje in moderniziranje zvečine praktično in preprosto.

Vas je leseno oblikovan dom že zamikal? Nas je osvojil že zdavnaj! Namensko izpostavljen gradbeni les, kompleksno stavbno pohištvo in odprti tlorisi, dajejo videzu lesene hiše estetiko, ki ni primerljiva s katerokoli drugo vrsto gradnje. Poleg tega se naše hiše na ključ ponašajo z močjo in vzdržljivostjo, ki ju ni mogoče opaziti v običajno grajenih domovih ter zagotavljajo strukturno celovitost in ognjevarnost. Lesene hiše ustvarjajo priložnost, da pokažemo več oblikovalske drznosti, saj obstaja veliko različnih možnosti pri izbiri vrste lesa, načinov podprtosti ogredja in okrasnih elementov ogrodja. Hiše na ključ iz lesa je mogoče oblikovati na kakršenkoli način, od rustikalnega ali sodobnega, do klasičnega in tradicionalnega – ali karkoli si oblikovalec lahko zamisli. Za podrobnejše odgovore, kakšne prednosti omogoča skeletna gradnja, se obrnite na naše strokovnjake. Z veseljem vam bomo pomagali.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Translate »
Klic