Bauta

Gradnja lesene hiše: zaradi katerih prednosti se odločamo zanjo?

Gradnja lesene hiše: zaradi katerih prednosti se odločamo zanjo?

3 maja, 2020Category : Uncategorized @sl
Gradnja lesene hiše: zaradi katerih prednosti se odločamo zanjo?

Gradnja lesene hiše je tista, ki osvaja mnoge zaradi dveh bistvenih lastnosti. Prva je izgled in toplina lesa, druga pa energijsko varčna gradnja, ki je nekdaj predstavljala luksuz, danes pa je že nekaj povsem standardnega.

Vsi, ki jim gradnja z lesom ni tuja, so se zanjo že ali se trenutno odločajo, vejo, da pri odločitvi za tako vrsto gradnje delajo korak v skladu z naravo: v času soočanja s podnebnimi spremembami je za trajnostni razvoj in trajnostno gospodarstvo pomembna sonaravna nizkoogljična gradnja.

Ozaveščenost pa iz leta v leto narašča. Gradnja lesene hiše je nekaj, čemur so v primerjavi s preteklostjo naklonjeni mnogi: doživlja pravi razmah!

Zakaj vas bo prepričala gradnja lesene hiše?

Gradnja lesene hiše in toplina, ki jo nudi končni rezultat.

Oglejmo si štiri ključne prednosti, ki jih ponuja gradnja lesene hiše.

#1: Načelo trajnostne gradnje

Les kot glavni konstrukcijski material hiši omogoča trajnost: lesene stavbe so v preteklosti preživele tudi stoletja!

Kot omenjeno, gradnja lesene hiše hodi z roko v roki z ekološko neoporečnostjo. Skrb za okolje zagotavlja visok odstotek reciklaže vgrajenih materialov. Prav tako je faza proizvodnje in uporabe energetsko varčna, saj so stroški obratovanja nizki.

#2: Hitra gradnja

Zaradi uporabe predhodno izdelanih elementov je čas montaže krajši, prav tako pa tudi zaključna dela ne vzamejo veliko časa, saj lahko potekajo takoj po montaži hiše. Veliko prednost predstavlja tudi možnost hitre vselitve, saj ni potrebe po dolgotrajnem sušenju vgrajenih gradbenih materialov.

#3: Oblika gradnje in končni izgled se lažje prilagajata našim željam

Pri postavitvi lesenih hiš je več maneverskega prostora za odstopanje od že izoblikovanih vzorcev nekaterih drugih tipov gradnje, ki odstopanj ne dovoljujejo v večji meri.

Poleg estetskega videza, ki ga ponuja les, ta lahko variira glede na želje naročnika. Prilagaja se regionalnemu stilu gradnje, potrebam in kupni moči, projektnim pogojem in celo klimatskim razmeram ter ustreza tudi alternativnim oblikam bivanja.

#4: Požarno in potresno varna gradnja lesene hiše

Ali tudi vi mislite, da je gradnja lesene hiše najmanj varna v primeru požara ali potresa? Motite se!

Les je seveda gorljiv, vendar v primerjavi z betonom in celo jeklom prevzema večje požarne obremenitve. Zoglenela plast na lesu ob gorenju ustvarja neke vrste samozaščito. Tudi obnašanje lesa med požarom lahko predvidimo, kar je ob načrtovanju gradnje upoštevano. Prav tako pri načrtovanju upoštevamo konstrukcijo, ki je potresno varna in celo omogoča gradnjo na manj nosilnih tleh in na potresno ogroženih območjih.

Gradnja lesene hiše: ali omogoča zdravo bivalno okolje?

Do jutri bi lahko govorili da! Da, seveda. Zdravo bivalno okolje omogoča, ker prebudi naše čute: s svojo barvo, strukturo in vonjem pozitivno vpliva na naše fizično in psihično počutje. Močan vpliv ima na podzavest, saj se zaradi vseh naštetih dejavnikov počutimo bolj sproščeno in umirjeno.

Les, les in še enkrat: les!

Ali ste vedeli, da se prebivalci v leseni zgradbi prijetno že pri 18 ali 20°C, v masivni zgradbi pa šele pri 22 ali 24°C?

Mi smo se v gradnjo z lesom že dolgo nazaj zaljubili. O njej smo zapisali že veliko. Verjamemo, da bo osvojila tudi vaša srca. Z ljubeznijo stopamo v koraku z naravo in izpolnjujemo želje vseh tistih, ki se odločajo za gradnjo lesene hiše.

"Zanima me več!": pridni bralci pokukajte sem in preverite še nekatere ostale prednosti.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Translate »
Klic