Bauta

Gradnja z lesom: zakaj je les najbolj zdrava izbira materiala?

Gradnja z lesom: zakaj je les najbolj zdrava izbira materiala?

25 maja, 2020Category : Uncategorized @sl
Gradnja z lesom: zakaj je les najbolj zdrava izbira materiala?

Diši, pomirja, je vizualno privlačen, ves čas želimo biti v njegovi bližini, na nas pa ima same pozitivne učinke … Čeprav vam najprej na pamet pade boljša polovica, je v naših mislih v bistvu gradnja z lesom!

Les je tisti, za katerega se v vse večjem številu odločajo mnoge družine.  Spomnimo se na številne prednosti, ki jih nudi gradnja z lesom:

  • izrazito naraven videz,
  • enostavno obdelavo in naknadno preurejanje,
  • odlično toplotno izolacijo,
  • ognjevarnost, saj je obnašanje predvidljivo,
  • trajnost oz. dolgo življenjsko dobo,
  • potresno varnost,
  • konstrukcijske olajšave: nizka teža pomeni lažji transport in dostavo na mesta z omejenim dostopom, hkrati pa ima visoko nosilnost.

Vpliv lesa na počutje

Poglejmo si določene dejavnike, ki jih že poznamo in nekatere druge, ki imajo, zavestno ali nezavedno, vpliv na naše počutje.

Ali ste vedeli, da ima les v sebi to moč, da ponoči daje, podnevi pa akumulira toploto? Ta moč ima tudi ime: naravna izolacija. Zaradi slednje je gradnja z lesom priporočljiva tudi v razmerah z vročim, ne le s hladnim podnebjem. Skrbi torej, da se v naši hiški počutimo prijetno, na kar ima seveda temperatura prostora precejšen vpliv.

Ni pa le toplotni, ampak tudi zvočni izolator: zvok, ki se odbija od lesa je mehkejši in vpliva na naša čutila drugače, kot v primeru drugih materialov (npr. betona ali jekla). Primeren je tudi za zvočne izolacije, ki so zahtevnejšega tipa.

Les ima funkcijo naravnega uravnavanja vlage, ki jo sprejema in oddaja. Uravnovešena vlaga v prostoru pa omogoča zdravo bivalno okolje. 

Kaj imata skupnega gradnja z lesom in kemija?

Med njima je strog nadzor! Pri predelovalnih in obdelovalnih lesnih tehnologijah je tako, da zahtevajo uporabo lepil, barv, lakov in drugih dodatkov tako kot drugi materiali, vendar v precej manjši meri. Izboljšujejo namreč trajnost in vodoodpornost lesa. Gradnja z lesom torej potrebuje zaščitne pripravke, vendar je treba poudariti, da je njihova uporaba izvedena pod strogim nadzorom in vedno v skladu z ustreznimi evropskimi in nacionalnimi predpisi.

Ena kemikalija pa je za les še posebno značilna, in sicer formaldehid. Vendar brez strahu: ta enostavna organska kemikalija je prisotna v večini življenjskih oblik, celo v človeku. Oddaja jo les, zato imajo nekateri, ki znanja ne podkrepijo zadosti, zadržke.

Kaj meni Svetovna zdravstvena organizacija?

Naj navedemo nekaj dejstev: Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča omejitev koncentracije formaldehida v zraku zaprtih prostorov do največ 0,1 mg na kubični meter, študije pa potrjujejo, da raven v večini evropskih domov dosega komaj tretjino priporočene vrednosti.

Seveda omejitveno vrednost upošteva tudi gradnja z lesom, ki je v evropskih standardih neposredno povezana s priporočili WHO: izpusti so precej pod priporočili. Omejena raba formaldehida omogoča proizvodnjo lesnih izdelkov dobre kakovosti z nizkimi stroški. 

Gradnja z lesom: katera so dejstva, ki so nas prepričala?

Če zaključimo: les je med gradbenimi materiali daleč najbolj ekološki, hkrati pa omogoča zdravo, prijetno bivanje v vašem moderno zasnovanem domu. Prednosti je torej ogromno, prav tako pa tudi družin in posameznikov, ki se zavedajo, da je gradnja z lesom korak v pravo smer.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Translate »
Klic