Bauta

LESENA HIŠA? KAKŠNE SO PREDNOSTI?

LESENA HIŠA? KAKŠNE SO PREDNOSTI?

11 aprila, 2022Category : Uncategorized @sl
LESENA HIŠA? KAKŠNE SO PREDNOSTI?

Ob misli na gradnjo hiše si velikokrat predstavljamo ogromne količine železa in betona. Pa vendar, ali pomislimo na leseno hišo?

Kakšne so prednosti in slabosti gradnje z lesom?

Les je naravna surovina, ki je imamo v Sloveniji kar veliko. Je obnovljiv material, ima nizko gostoto in visoko trdnost. Barva lesa in les kot tak daje pridih domačnosti in nas pomirja. Za obdelavo lesa se ne porabi veliko energije, tako, da za razliko od drugih gradenj okolje pri uporabi lesa veliko manj obremenjujemo. Je tudi zelo dober izolator.

SLABOSTI IN ZMOTE O LESU

Les je občutljiv na vodo, jo oddaja in sprejema. Zaradi omenjenega se krči in nabreka. Ker gre za naraven material je biološko razgladljiv, zato ga ob nepravilni preparaciji lahko napadejo glive in insketi. V Evropi se uporablja več kot 300 različnih vrst lesa, seveda pa ima vsaka vrsta svoje specifike. Slabosti lesa pridejo na površje takrat, ko je izpostavljen spremenljivi vlažnosti ozračja in tam, kjer so pogoji za razvoj gliv in insektov ugodne razmere.

ZAKAJ SE ODLOČITI ZA GRADNJO Z LESOM?

Kot omenjeno je naraven material, ki diha z naravo. Lesena hiša omogoča visokakakovost bivanja obenem pa je njena gradnja prijazna do okolja. 

V Sloveniji se za gradnjo največ uporablja les bukve in smreke. Omenjeni vrsti predstavljata kar dve tretjini lesne zaloge v Sloveniji. Bukov les je trši, višje gostote in se uporablja za furnir in vezne plošče, saj se ga da lepo kriviti. Bukovina ni trajna in brez ustrezne zaščite ni primerna za zunanjo uporabo.

Smrekov les je eden izmed pomembnejših vrst lesa za gradnjo. Iz smrekovine izdelujejo ostrešja, okna, notranje konstrukcije, pohištvo, pode ipd. Tudi smrekov les naravno ni trajen, zato ga je potrebno pravilno obdelati in zaščititi. Za trajen les višje gostote in trdnosti se uporablja hrastov les-hrastovo jedrovino.

Trend gradnje lesenih hiš je v Sloveniji v porastu, ravno zaradi sobivanja z naravo in njegovimi prednostmi. Zmotno je prepričanje, da lesena hiša ne more biti moderna. Hiše Bauta so dokaz, da temu ni tako. In je ravno tako lesena hiša estetsko prečudovita in kakovostna za bivanje.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Translate »
Klic