Bauta

GOSTOVANJE V PODCASTU HIŠA - M SORA

GOSTOVANJE V PODCASTU HIŠA - M SORA

3 januarja, 2023Category : Uncategorized @sl
GOSTOVANJE V PODCASTU HIŠA - M SORA

V sodelovanju z M Sora, smo v sklopu njihovega podkasta, imenovanega “Hiša” sodelovali tudi mi. V deveti epizodi je svoj intervju prispeval naš direktor Andrej Kosec. Z Andrejem sta Barbara in Aleš govorila o masivni skeletni gradnji v Sloveniji ter njenih gradbenih fazah, jo primerjala z leseno montažno gradnjo, večji del pogovora pa je bil namenjen razbijanju desetih mitov o lesenih hišah, med njimi:

🏠 ali so lesene hiše varne pred potresi in požari,

🏠 ali lesena hiša res prej propade kot zidana,

🏠 ali je vzdrževanje lesene hiše drago,

🏠 ali lesena hiša “diha”,

🏠 ali je lesena hiša res trajnostna.

Nekaj mitov smo ovrgli, nekaj potrdili.

Če je lesena hiša narejena pravilno bo hiša trajna. Prav tako lesene hiše dosegajo višjo požarno varnost v konstrukcijskem smislu. Premazovanje lesa se uporablja vse manj. Vsebina hiše smo ljudje.

masivna skeletna gradnja

Kako bi razložili kakšna je razlika med masivno skeletno gradnjo in montažno gradnjo?

Pri masivni skleteni gradnji se večina hiše zgradi na sami lokaciji. Z našim sistemom gradnje lahko gradimo z izolacijami, ki posledično prinesejo sistem difuzijsko odprte gradnje. To težko dosežemo v industrijskem procesu, ampak jih je veliko lažje in boljše na sami lokaciji. To pomeni prehod vlage skozi steno-to je največja prednost, ki pomeni višje bivalno ugodje.

Prva težava je, da montažne hiše ne moremo postaviti na vsako lokacijo. Masivno skeletno gradnjo pa lahko praktično hišo znosimo na ramenih do lokacije.

Postavitev lesene konstrukcije je dokaj hitra, a se potreben čas za kvalitetno izvedbo detajlov pokaže v kasnejših fazah.

Kakšne so faze od ideje do vselitve?

Kupci pridejo k nam in vedo, da smo nišni proizvajalec. Smo bližje obrtniškemu načinu gradnje in nimamo tipskih projektov. Stranke pridejo k nam z idejo ali idejnim načrtom. Če jih nimajo, jih na podlagi pogovorov usmerimo k primernim projektantom. Velika večina strank že ima svojega projektanta in stranko tej velikokrat pripeljejo do nas. Nudimo tudi tehnično podporo pri samem projektiranju in skupaj dokončamo idejni projekt. Čakamo, da se pridobi gradbeno dovoljenje in po tem naprej.

Povprečni čas od pridobljenega gradbenega dovoljenja do vselitve se razlikujejo glede na težavnost projekta. Na projektih, ki jih gradimo na ključ so časovi krajši. Je pa naša specifika ta, da dostikrat prevzemamo “inženiring” tudi dela, ki niso na samem lesenem objektu (recimo klet)-predelava, naročilo oken, izolacija… 

V koliko mesecih postavite hišo od temeljne plošče do ključa?

Povprečje je 9 mesecev, so pa tudi hitrejši ali počasnejši primeri.

lesena gradnja

Če bi opredelil s % v kakšni meri se kupci odločajo za nakup hiše na ključ?

Pri nas imamo vse možne varjante, ljudje imajo raznorazne želje in če nekdo izrazi, da bo nekaj gradil v lasti režiji oziroma s svojimi podizvajalci mu to omogočimo, vedno več pa se jih odloči za gradnjo hiše na ključ, pa ne samo gradnjo ampak tudi podporo pred gradnjo in po njej. Nekaj pomeni vseliti se v hišo nekaj pa samo vzdrževanje.

Strankam nudimo poprodajne aktivnosti-servisi, preventivni pregledi-to kar stranke same velikokrat pozabijo ob sami gradnji. Kot avto peljemo na servis je potrebno tudi pri hiši določene stvari popaziti, da ne nastane kakšna škoda.

Najbolj pomembno je pregledovanje elementov, ki so najbolj izpostavljeni-stene, strehe, ogromno je hiš brez napuščev, tukaj je v Sloveniji kar trend, da se gradi z navadnimi fasadnimi ometi in lahko prihaja do težav. Hiša se pregleda s termovizijsko kamero, pregleda se, če je kakšno uhajanje in podobno. 

Ste pristaš hiše z napuščem?

Stranke nikoli ne omejujemo pri samem izgledu hiše, zato podpiramo hišo z napušči in brez, ampak če je hiša brez napuščev pomeni, da je stena streha, temu primerno pa jo je potrebno narediti.

Želite prisluhniti celemu posnetku? Dostopen je TUKAJ.

Vas zanima kakšni so miti in resnice o lesenih hišah? Spremljajte nas, saj vam jih kmalu zaupamo.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Translate »
Klic