Bauta

10 MITOV O MASIVNI SKLETENI GRADNJI

10 MITOV O MASIVNI SKLETENI GRADNJI

25 januarja, 2023Category : Uncategorized @sl
10 MITOV O MASIVNI SKLETENI GRADNJI

Ali so lesene hiše niso varne pred potresi?

Po potresih se običajno postavljajo lažje montažne hiše, saj so bolj statične, kot težje. V osnovi se dela več talnih plošč, ker so cenejše in potresno povsem varne.

Ali drži, da lesena hiša propade prej kot zidana (strohni)?

Imamo primere slabe prakse lesenih in zidanih hiš. Problem je, če stvar ni dobro narejena, če voda zastaja in ne odteka. Tam les strohni. Če je lesena hiša prav narejena bo trajna. Imamo primere srednjeveških mest, kjer lesene hiše še vedno držijo. Kakovost gradnje je tista, ki na to vpliva.

Kako je z lesnimi škodljivci?

Izpostavljen les mora biti primerno zaščiten, srečali smo se s takimi vprašanji, a težav na samih objektih nimamo. Stena obložena z materiali, ki so fibricirani niso najboljše za živali, tako da ni večji problem kot v zidani hiši, spet če je kakovostno zgrajena.

Požar in les

Mit, da lesena hiša gori je mit. Les gori, to je dejstvo, kljub temu pa lesene hiše dosegajo višjo požarno varnost v konstrukcijskem smislu, kot pa zidane. Zakaj? Les rabi več časa, da pregori v deležu, da je konstrukcijsko neuporaben. Zidana hiša, se železje okrivi in je statika neustrezna. 

Ali je vzdrževanje lesene hiše dražje?

Mislim da ne, mislim da je cenejše. Če govorimo pa o zunanjih lesenih oblogah pa to drži. Vzdrževanje lesa, če želimo imeti izgled, kot na začetku, je dražje. Če pa lesu pustimo svojo patino in se razvije takšen, kot je, po tem tega vzdrževanja ni. Sama izvedba mora biti taka, da voda odteka in se les lahko posuši.

Priporočate pri lesenih fasadah/zunanjih oblogah barvanje?

Premazovanje lesa se vse manj uporablja, tisti, ki se odločijo za naraven izgled ga kvečjemu naolijo. Drugi pa raje izberejo druge materiale, moderne materiale namenjene fasadam in oblogam, ki nadomeščajo lesene. So pa še drugi sistemi, vsak primeren za določeno arhitekturno rešitev.

Kako je z vidnim lesom v notranjosti? 

Naš način gradnje je tak, da lahko znotraj pokažemo vso konstrukcijo, če jo kdo želi videt. Določena stena lahko ostane transparetna, zaprta s steklom. Najpogosteje se uporabljajo križnolepljene plošče, ki se jo namesti na notranjo stran. Lesa je lahko vidnega zelo veliko ali pa ne.

Lesena hiša, naj bi zaradi manjše akumulacije toplote potrebovala več gretja

Če bi to držalo, po tem lesene hiše ne bi bile najbolj varčne na trgu. Pasivnost ali nizko porabo energije, ki je potrebna za bivanje v nekem objektu, najlažje dosežemo z lesenim objektom. Lesa se ne da niti podhladiti niti pogreti. To pomeni, da tudi če je temperatura -10, les ne more imeti negativne temperature, a ohranja neko pozitivno. Drži pa, da je masivna hiša bolj toplotno stabilna, v primerih ko ni stalne temperature. Priporoča se, da se hiša temperira na neko stalno temperaturo, se ne spreminja skozi leto in v takem primeru je potreba po ogrevanju (ali ohlajevanju) minimalna.

Zaradi raztezanja in krčenja lesa pravijo, da v leseni hiši poka

Se zgodi, veliko manj, kjer je konstrukcija samo iz lesa. Ko se kombinira z drugimi materiali (jeklo, beton) se lahko ob stikih pojavijo prenapetosti, ki sčasoma pojenjajo.

V leseni hiši naj bi bila velika težava nizke relativne zračne vlažnosti v prostorih

Ta pojav je znan v hišah, ki so difuzijsko zaprte, to pomeni da uporabljajo parne zapore, da ne puščajo vlage skozi steno-v zidanih zatesnjenih ali montažnih. Tiste, ki so zgrajene s parnimi ovirami, pa je v bistvu omogočen prehod vlage skozi steno in v kolikor pride do pojava presuhega zraka v hiši se ta vlaga nekako izsesa iz zunanjosti in v bistvu v naših hišah vlaga nikoli ne pade pod 40% brez kakršnihkoli ukrepov. 

Ker je les pozoren material, lesena hiša diha

Ja, v nekem minimalnem smislu sigurno. Najbolj se to opazi pri adaptacijah, kjer je pri vgradnji plastičnih oken veliko več težav kot pri vgradnji lesenih. Les sam po sebi nudi prijetno počutje, ima vonj, prijeten je na otip. Stranke se povsem drugače počutijo, če živijo v leseni hiši. 

Lesena hiša je trajnostna

V osnovi sigurno. Les je trajen in obnovljiv material. Preprost za obdelavo in proizvodnjo. Hiša, ki je narejena na način, da doživi več stoletij je sigurno trajna, ker ne obremenjuje samega okolja v smislu procesov izgradnje, se porabi manj energije. Je pa tudi recikliranje takega objekta možno v veliko večji meri.

Ali je bivalno okolje v leseni hiši blagodejno?

Sigurno drži. Če se oblečemo v naravne materiale se počutimo bolje, kot če nosimo umetne materiale in ravnotako je tudi s hišo. Hiša katere se rad dotakneš, jo rad povonjaš je sigurno bolj blagodejna. Lepo je, da živimo v deželi, kjer je veliko lesa in si take objekte lahko privoščimo.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Translate »
Klic