Bauta

OPEČNATA ALI LESENA HIŠA?

OPEČNATA ALI LESENA HIŠA?

5 decembra, 2022Category : Uncategorized @sl
OPEČNATA ALI LESENA HIŠA?

Bi bili bolj zadovoljni v leseni ali opečnati hiši? To je vprašanje, ki si ga morate zastaviti, ko kupujete ali gradite svojo naslednjo hišo. Resnica je, da oba materiala nudita prednosti. Torej, kakšne so prednosti in kakšne slabosti vsake izmed njih?

Več kot 90 % novih hiš ima lesene okvirje. Tukaj je podrobnejši pogled na to, zakaj je les tako priljubljen gradbeni material.

lesena ali opečnata hiša

LESENE HIŠE

Prednosti

Če gradite nov dom, je les hitrejša in običajno cenejša možnost v primerjavi z opeko. 

Lesene hiše rastejo hitreje kot zidane, ker je les lažji in ga je lažje obdelovati. In ko je konstrukcija okvirja končana, sposobnost lesa, da se hitro suši, pomeni, da lahko električarji, vodovodarji in ostali obrtniki veliko hitreje opravijo vsak korak.

Les je tudi dober toplotni izolator. Še posebej je odličen v hladnejših podnebjih, ker les absorbira toploto. Les ponuja dostojne ravni absorpcije vlage in dušenja hrupa.

Nazadnje, les ponuja izjemno prilagodljivost, v smislu stila. Videz vaše lesene hiše je preprosto prilagoditi, ne da bi se počutili omejene.

Slabosti

V primerjavi z drugimi gradbenimi materiali les morda ni tako odporen proti naravnim nesrečam, kot so požari, poplave, močni vetrovi in ​​huda neurja. Lesene hiše so lahko tudi bolj ranljive za težave z gnitjem in plesnijo, kot druge vrste hiš.

Morda boste tudi ugotovili, da je zatiranje škodljivcev bolj zahtevno pri leseni hiši. Pogosti škodljivci, kot so termiti, tesarske mravlje in vrtalke, lahko zlahka uničijo dele lesenih hiš, če jih ne odkrijemo hitro. Seveda pa se temu lahko izognete, če boste redno skrbeli za vzdrževanje hiše.

OPEČNATE HIŠE

Le kdo si ne želi veličastnega zidanega doma? Prestižne zgodovinske soseske po svetu izgledajo prav privlačno.

Prednosti

Opečne hiše nudijo odlično izolacijo. Medtem ko je sposobnost opeke, da zadržuje toploto koristna v mrzlih podnebjih, lahko opeka tudi ohladi notranjost vaše hiše v vročih poletnih mesecih. Opeka odlično absorbira vlago, da ohranja vaš dom suh.

Čeprav lahko gradnja z opeko vnaprej stane več, so hiše iz opeke ponavadi dobra naložba, saj je njihova vrednost običajno višja, kot druge vrste nepremičnin.

opečnata hiša

Slabosti

Medtem ko je estetika opeke cenjena, ponuja opeka veliko manj prilagodljivosti v smislu sloga v primerjavi z lesom.

Vzdrževanje opeke lahko vključuje naloge, kot je preoblikovanje zunanjosti, in je običajno veliko dražje od vzdrževanja, potrebnega za vinilno oblogo, ki se običajno uporablja na lesenih hišah. Paziti morate tudi na rastlinje, če raste preblizu vašega zidanega doma. Kar je videti kot čudovit list plezajočega bršljana ob strani vaše hiše, lahko dejansko uniči opeko.

Nazadnje, če živite v določenih delih države, ste lahko omejeni v želji po zidani hiši. Opeka je znana kot nestabilna v potresih in jo lahko uniči erozija, ki je pogosta v gorah, dolinah in ob jezerih.

TOREJ LESENA ALI OPEČNATA HIŠA?

Kateri slog bo pripeljal do prave hiše? Pri odločanju med lesom in opeko je treba upoštevati kar nekaj dejavnikov, med drugim:

Videz

Ta je odvisen od osebnih preferenc. Lesene hiše ponujajo več stilskih možnosti, uporabite pa lahko celo močnejše barve oblog. Po drugi strani pa  je opeka cenjena zaradi svojega bogatega in zgodovinskega videza.

Vzdržljivost

Težko rečemo, kateri izmed materialov je bolj vzdržljiv. Drži pa da opeka ponuja zaščito pred gnitjem in plesnijo, ki lahko povzročijo težave v leseni hiši. Vendar ne pozabite, da je morebitna osnovna težava pri zidani hiši dražja za odpravo kot pri leseni hiši.

Najbolj trpežne: Opečne hiše na splošno veljajo za bolj trpežne pred vremenskimi vplivi, razen če ste na potresnem območju ali v gorskem območju, znanem po eroziji.

lesena ali opečnata hiša

Cena

Zidane hiše so praviloma dražje od lesenih, vendar imajo tudi višjo vrednost pri nadaljnji prodaji. Lastniki domov in ljudje z omejenim proračunom se lahko z izbiro lesa približajo cilju lastništva doma.

Vzdrževanje

Opečne hiše bodo sčasoma potrebovale ponovni pregled in ureditev spojev. To je zapleteno delo, ki običajno zahteva strokovno znanje. Seveda pa vsaka hiša od nas zahteva redno vzdrževanje.

Življenjska doba

Lesene hiše naj bi trajale od 100 do 150 let. Nasprotno pa lahko hiša iz opeke ob pravilnem vzdrževanju zdrži do 500 let.

Katere hiše so okolju bolj prijazne?

Medtem ko so zaradi sodobnih gradbenih metod lesene in zidane hiše razmeroma zelene, so lesene hiše okolju bolj prijazne zaradi trajnostnih praks lesa. Proizvodnja in transport opeke zahtevata več energije in emisij toplogrednih plinov.

Ste še vedno v precepu? Kontaktirajte nas in z veseljem vam priskočimo na pomoč.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Translate »
Klic