Bauta

PREČUDOVITE LESENE HIŠKE ZA BIVANJE PO SVETU, 2. del

PREČUDOVITE LESENE HIŠKE ZA BIVANJE PO SVETU, 2. del

1 marca, 2022Category : Uncategorized @sl
PREČUDOVITE LESENE HIŠKE ZA BIVANJE PO SVETU, 2. del

HIŠA NA BARJU, KRUMBACH, AVSTRIJA

Čeprav hiša spominja na kmetijo, pa je vse prej kot to. Sama gradnja je zaradi barjanskih tal bila bolj kompleksna in zahtevala veliko znanja. Ob kopanju za izgradnjo temljev so našli veliko gline, ki so jo spremenili v opeke in jih posušili na zraku ter uporabili za strukturo tal pod lesenimi letvami. 

Glavna gradnika interiorja sta les in beton. S filozofijo od korenin do vrha, pa so les smrek in jelk, iz gozda lastnika uporabili praktično na vsakem koščku hiše.

Dekor hiše je minimalističen, les dodaja pridih rustikalnosti, spoliran beton pa modernost. Za ogrevanje mrzlih avstrijskih zim uporabljajo centralno kurišče na drva ter geotermalno črpalko, ki črpa toploto iz zemlje. 

DIMNIŠKA HIŠA, LOGATEC, SLOVENIJA

Tudi v Sloveniji imamo leseno hišo, ki jo uvrščajo v sam svetovni vrh čudovitih lesenih hišk za bivanje. Tradicionalni leseni gradnji hiš sta arhitekta dodala dolgo strešno okno, ki spominja na razvlečen dimnik. Z njim sta omogočila vstop dodatne dnevne svetlobe vzdolž celotne hiše in dih jemajoče poglede na zvezdnato nebo. Hiša je bila oblikovana tako, da zunanja oblika odseva arhitekturo, ki spominja na bližnjo cerkev iz 16. Stoletja. Oblika strešnega okna pa je bila ustvarjena z razširitvijo dimnika tik ob strehi. Zunanjost hiše je oblečena v les macesna, ki odraža okoliško pokrajino. Elegantno kuhinjo in jedilnico, krasi v črno kovino obdan kamin, ki ločuje dve stopnišči, eno vodi v spalnico v prvem nadstropju, drugo pa v spalnico v kletnih prostorih hiše.

Tla in stene hiše so v celotni hiši obdane z naoljenim hrastovim lesom, ki lepo dopolnjuje zunanjost. Okna so “vrezana” v lesene stene, s tem pa so pridobili široke police in udobne sedežne kotičke za sproščujoče popoldneve ob čaju in knjigi.  Betonski strop in črne viseče luči pa hišo zaokrožijo v modernem rahlo industrijskem slogu.

ŽEPNA HIŠA, LONDON, ZDRUŽENO KRALJESTVO

V živahni prestolnici Združenega kraljestva, je par arhitektov, na nekdanjem mestu avtomobilske garaže, postavil lastno domovanje. Več kot polovica hiše je skrita pod nivojem ulice. Par pa se je odlično znašel in postavil svetlobne “vodnjake”, ki poskrbijo, da v kletne prostore pride tudi dnevna svetloba. Zunanjost hiše je prekrita z lesenimi stebri z vmesnimi špranjami, ki poskrbijo, da so prostori lepo osvetljeni z dnevno svetlobo a zagotavljajo dovolj zasebnosti. Kuhinja in jedilnica hiše sta inovativno ločena od vhoda z leseno pregrado, v kateri se skrivata kopalnica in shramba. V prvem nadstropju je prostorna dnevna soba, med tem ko se dve spalnici skrivata v kletnih prostorih pod dvoriščem hiše. 

Notranjost hiše krasijo beton, les smreke in jelke, za zračen občutek in pridih sodobnosti pa poskrbi mestoma vmeščena opeka. Igrivost domovanju dodajajo velika vrata in zložljive stene, ki hiši dodajo dodaten čar. Prostor za shranjevanje, police in mize pa so spretno vgrajene v stene. 

LESENA HIŠA, JUTLAND, DANSKA

Le streljaj od Severnega morja in severozahodne obale danskega Jutlanda lahko opazimo nadvse zanimivo in moderno leseno hišo. Velik vpliv na arhitekturo hiše je imel okoliški gozd. Velika okna, ki se razprostirajo čez celo višino hiše pa ponujajo osupljive razglede na gozd, poletna kosila na terasi hiše pa ponujajo pogled preko travnika do gozda. Zunanjost hiše je oblečena v les jelke. Hiša je razdeljena na dva dela. Glavni del hiše vključuje moderno odprto kuhinjo, dnevni prostor, kopalnico in glavno spalnico z lastno teraso in pogledom na gozd. Še večjo prostornost kuhinji in dnevnem prostoru dodaja visok strop, dodaten čar pa pričarajo beli tramovi. V drugem delu hiše sta še dve spalnici, kopalnica in mansarda, ki je kot nalašč za otroško sobo.

Si želite na oddih? Hišo lahko najamete za slabega tisočaka na teden in ponuja odlično izhodišče za surfanje in kajaking, sprehode po sprehajalnih gozdnih poteh z obilico divjih živali.

Vir: https://www.loveproperty.com/gallerylist/55961/10-amazing-wooden-homes-that-go-against-the-grain

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Translate »
Klic