Bauta

MONTAŽNA GRADNJA - PANELNA ALI SKELETNA, PANELNA GRADNJA

MONTAŽNA GRADNJA - PANELNA ALI SKELETNA, PANELNA GRADNJA

20 decembra, 2021Category : Uncategorized @sl
MONTAŽNA GRADNJA - PANELNA ALI SKELETNA, PANELNA GRADNJA

Poznamo dva različna načina lahke lesene gradnje to sta skeletna in panelna gradnja, pri obeh pa gre za montažno gradnjo. Vsaka izmed njiju ima svoje prednosti in slabosti, loči pa ju le način gradnje, a na koncu je izgled pri obeh enak. 

PANELNA GRADNJA

Pri panelni ali montažni gradnji večina dela poteka v proizvodni hali in ne na sami lokaciji. Zanjo je značilno, da so osnovni elementi, kot so stropi, stene, pri nekaterih pa tudi strešni elementi pripravljeni vnaprej, na podlagi arhitekturnega načrta, v obliki panelov. Paneli so sestavljeni iz več plasti, ki so odvisne od vsakega proizvajalca posebej. Za zunanje plasti se uporabljajo OSB-plošče, gre za troslojne plošče narejene iz lesenih delcev zlepljenih z lepilom in voskom pod visokim tlakom. Koščki lesa/iveri so v zunanjih slojih usmerjeni vzporedno z dolžino in širino plošče, v srednjem sloju pa so usmerjene pravokotno ali naključno. So dimenzijsko stabilne, nudijo toplotno izolacijo, so požarno varne, saj je njihova površina zaprta na obeh straneh, odporne so na vlago, uporabljajo jih tudi v okoljih s 85% vlažnostjo.

Za notranjo stran panela se običajno uporabljajo mavčno kartonske plošče. Stena je izdelana do faze, ko je notranja stena primerna za kitanje in beljenje, na zunanji pa je prvi fasadni omet. V panele vnaprej izrežejo odprtine za okna, senčila, v steni pa je že vse pripravljeno za potrebno inštalacijo. Tudi stropni elementi so pripravljeni vnaprej, po izračunih statika. Med njimi je zvočna izolacija, na zgornji strani so plošče OSB ali opaž, na spodnji strani pa je pripravljena konstrukcija za vgradnjo zaključne stropne obloge. Paneli z vmesno izolacijo, pripravljene vnaprej imenujemo  SIP (ang. structural insulated panels).

Da boste imeli hišo pod streho, delo na gradbišču traja dva do tri dni (zaščita pred vremenskimi vplivi s sekundarno kritino), proizvodnja samih panelov pa traja nekje tri do pet dni. Na gradbišču je potrebno zatesniti vse stike med elementi in končati fasadno oblogo. Običajno se tudi strešni elementi izdelajo kar na gradbišču. Kakšna pa je skeletna gradnja? Izveste v nadaljevanju.

Avtor: PJ Agency

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Translate »
Klic