Bauta

Feng shui nasveti: ali ureditev prostora zares vpliva na naše počutje?

Feng shui nasveti: ali ureditev prostora zares vpliva na naše počutje?

23 julija, 2020Category : Uncategorized @sl
Feng shui nasveti: ali ureditev prostora zares vpliva na naše počutje?

Feng shui v prevodu iz kitajščine pomeni veter in voda. Koncept izhaja iz starodavne pesmi, ki govori o prepletu življenja človeka in narave okoli njega. V Aziji podobno filozofijo razvija taoizem, kar pomeni pot. Na kratko, vsa načela feng shuija se lahko stikajo v en sam princip: so odraz narave v našem življenju. Pa feng shui nasveti zares vplivajo na naše počutje?

Ureditev prostora po feng shui

So feng shui nasveti zares lahko koristni?

Za nekatere so feng shui nasveti samo prazne puhlice, nič zato: vsako stvar je namreč zdravo sprva pretehtati. Ne bomo se spuščali v pretirano filozofiranje. Podali bomo nekaj konkretnih predlogov za opremo vašega domovanja po feng shuiju, ki so vedno aktualni in zanimivi, Bauta pa je goreč navdušenec vsega, kar je povezano z našimi ljubimi domovi.

Iz kod izvirajo vsa ta načela? Ne, niso za lase privlečena. Odgovor je povsem preprost: prostor začutimo. Zato postelje denimo ne postavimo pred vrata ali pod okno: slutimo, da se tako ne bomo počutili dobro, torej začutimo energijo, ki je po feng shuiju poimenovana tudi z besedico “chi”.

Kateri so tisti feng shui nasveti, ki naj jih izberemo ob zasnovi prostorov?

Začne se na začetku, ob samem vhodu. Ta naj bi bil sicer opremljen tako, da se pretok energije zaustavi, umiri: torej z umetninami na stenah, vzorčasto preprogo ali vhodno mizico.

Feng shui nasveti

Vseeno pa pazimo, da prostor ni preveč zapolnjen: vsi delamo isto napako in pred vrata postavljamo čevlje, preveč pohištva in navlake. Prav tako naj stopnišče v hiši ne bi bilo postavljeno vzporedno z vhodnimi vrati.

Pred vhodom je zaželeno obesiti ogledalo, ki naj bi prav na tem mestu delovalo pomirjujoče.

Kaj pa osrednji prostor?

Tako za dnevno sobo kot za jedilnico feng shui nasveti velevajo, naj bo pohištvo postavljeno v osrčje prostora. V dnevni sobi naj sedežna garnitura zato ne bo postavljena ob zid, v primeru, da je prostor bolj odprt in večji, ampak bolj v sredino. V jedilnici, če imamo možnost, izberemo okroglo mizo, ki vpliva na večjo povezanost in spodbuja komunikacijo.

feng shui

Naslednje načelo veleva: izogibajte se navlaki! To ne pomeni, da morate v vseh prostorih skrbeti za izčiščen, minimalističen videz. Sploh ne! Feng shui celo spodbuja k drznim umetniškim stvaritvam v vašem domovanju, le da so te uravnovešene z drugim pohištvom. 

Vsi imamo kotičke v hiši, kjer se nabira navlaka: računi, reklame, stvari, ki jih puščamo tam, kamor ne spadajo … Rešitev? Predali. Pospravljajte in organizirajte male navlake v omare ali mogoče v dekorativne skrinjice.

Redni spremljevalci prostorov: naravna svetloba, barve in rastline

Poskrbite, da v prostore spustite karseda veliko naravne svetlobe. To ne pomeni, da morajo biti vsi prostori svetli, stene so lahko tudi sive (barva, ki je zadnje čase zelo popularna), če se tako odločite, vendar naj bo prostor vseeno odprt. Siva barva v naravi predstavlja nevtralnost, zato kar brez zadržkov pri barvanju sten. Zaželena je tudi nežno roza, ki simbolizira ljubezen in nežnost ter modra, ki predstavlja mir in spokojnost.

Rastline v prostor vdihnejo življenje in harmonijo. Postavite jih pred vhodna vrata in blizu oken, v prostorih, kjer preživite največ časa, pa se izogibajte bodečim rastlinam, npr. kaktusom.

Feng shui nasveti: najpomembnejši prostor vašega doma

Prostor, v katerem si spočijemo, se odklopimo in umirimo našo energijo. Spalnica! Glavni del: postelja. Pazite, da torej ne bo pod oknom ali med vrati in oknom, saj ste tako na energetskem prepihu oz. po domače: preveč se dogaja zato tvegate, da bodo vašo pot k umirjenosti in dobremu spancu motilo več različnih dejavnikov. Feng shui nasveti se držijo sledeče postavitve: vzglavje naj bo močno ob steni, vznožje naj nikakor ne kaže direktno proti vratom, postelja pa naj bo splošno čim dlje stran od vrat.

Spalnica feng shui

Feng shui izvira iz čiste preprostosti tega, kako človek začuti določen prostor. V nekaterih prostor se počutimo utesnjeno, spet v drugih popolnoma umirjeno. Večina se pri izbiri pohištva in tudi same gradnje hiše zadnje čase v vse večjem številu odloča za les kot dominantni material, ki je med drugim tudi najbolj zdrava izbira, saj ima na nas same pozitivne učinke.

Feng shui nasveti so lahko zelo koristni, vendar ima vsak posameznik še vedno svoje preference. Mi menimo, da je glavno vodilo dobro počutje, vsekakor pa je zabavno pokukati in upoštevati kakšen namig tistih, ki se s filozofijo prostora tudi ukvarjajo.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Translate »
Klic