Bauta

DNEVI PASIVNE HIŠE

DNEVI PASIVNE HIŠE

4 novembra, 2022Category : Uncategorized @sl

Z veseljem najavljamo dan odprtih vrat naših dveh hiš.

V sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo, Univerze v Ljubljani sodelujemo pri dnevih pasivnih hiš. Pri pasivni hiši gre za zmanjševanje toplotnih izgub ter maksimalni izkoristek energije sonca ter notranjih virov energije. Pasivna hiša zagotavlja izjemno udobje bivanja z zelo nizko porabo energije za ogrevanje.

Med 11. in 13. novembrom 2022 organizirata Fakulteta za arhitekturo in Konzorcij pasivna hiša 13. dneve pasivne hiše. S tem se pridružujejo vsakoletni akciji, ki že nekaj let poteka po vseh celinah, ko si je možno ogledati številne pasivne hiše po različnih krajih. Letos bo dogodek zaradi aktualnega stanja organiziran v spremenjeni obliki – predavanja preko spletne aplikacije ZOOM, ogledi pasivnih hiš pa v živo ali po spletu.

S pasivno hišo si znižate stroške ogrevanja, ne zahteva kasnejših investicij, v hiši boste imeli ves čas svež zrak, je prijaznejša do okolja z visoko energetsko učinkovitostjo, v hiši je manjša možnost nastanka plesni.

Fakulteta prek spletne aplikacije Zoom ponuja tudi dve predavanji na temo pasivnih hiš, ki bosta 11. novembra ob 16.30:

  • Kaj je pasivna hiša – predstavitev za laike in strokovnjake, investitorje in projektante (prof. dr. Martina Zbašnik-Senegačnik, u.d.i.a., dr. Miha Praznik, u.d.i.s.)
  • Možnosti financiranja pasivne hiše – nepovratne finančne spodbude (mag. Silvija Kovič, Eko sklad j.s.)

Po prijavi na [email protected] bodo udeleženci prejeli spletno povezavo za spremljanje predavanja preko aplikacije ZOOM.
Seznam hiš in možne oglede si lahko ogledate na: https://www.fa.uni-lj.si/wp-content/uploads/2022_PODATKI-O-ODPRTIH-PASIVNIH-HISAH_4.pdf

Hiši Bauta:

Pasivna hiša Velike Lipljenev sodelovanju z Arhitektura Starc in Fibran d.o.o.

Pasivna hiša Stična

PASIVNA HIŠA

„Pasivna hiša“ ali passivhaus v nemščini, je standard oblikovanja, ki zagotavlja zdrave, udobne in učinkovite zgradbe.

Poudarek zasnove je zagotoviti, da je toplotni ovoj/izolacija (plast, ki ločuje notranjost od zunanjosti) optimiziran za zagotavljanje udobnih in zdravih notranjih pogojev.

Definicija certificirane pasivne hiše je:

“… stavba, pri kateri je mogoče toplotno ugodje (ISO 7730) doseči izključno z naknadnim segrevanjem ali naknadnim ohlajanjem sveže zračne mase, ki je potrebna za doseganje zadostnih pogojev kakovosti zraka v prostoru, brez potrebe po dodatnem kroženju zraka.”(Passivhaus Institut (PHI))

Ker je zrak slab nosilec toplotne energije, morajo biti potrebe stavbe po energiji za ogrevanje in hlajenje zelo nizke, ker ni zadostnega pretoka zraka za zagotavljanje velikih količin ogrevalne ali hladilne energije.

Pasivna hiša je ustrezno izolirana, zrakotesna, ima kakovostna okna in zanesljive prezračevalne sisteme z rekuperacijo toplote. Certificirana pasivna hiša je podvržena postopku zagotavljanja kakovosti, ki zagotavlja, da je zgrajena tako, kot je načrtovana in izpolnjuje standarde udobja, ki jih zahteva standard pasivne hiše.

Za pridobitev certifikata za pasivno hišo so točno določeni parametri, ki jih mora hiša izpolnjevati.

Pasivna hiša je zasnovana tako, da vzdržuje udobno notranjo temperaturo zraka, ki je definirana med 20°C in 25°C. Obstaja tudi zahteva, da vse notranje površine ostanejo dovolj tople, da se prepreči razlike med temperaturami zraka in površinskimi temperaturami ter nevarnost plesni in kondenzacije.

Številna načela pasivne hiše so skupna pasivnemu solarnemu načrtovanju, čeprav z nekaterimi ključnimi izjemami. Certificirana pasivna hiša mora imeti:

  • ustrezne ravni toplotne izolacije,
  • dizajn, ki zmanjšuje toplotne mostove,
  • zrakotesnost,
  • visokozmogljiva okna in vrata,
  • mehansko prezračevanje z rekuperacijo toplote.

Povzeto po: VIR

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Translate »
Klic