Bauta

HIŠA NA KLJUČ

HIŠA NA KLJUČ

11 januarja, 2022Category : Uncategorized @sl
HIŠA NA KLJUČ

KAJ JE HIŠA NA KLJUČ

Kot nam že samo ime pove, je hiša na ključ je narejena tako, da je takoj primerna za bivanje. Lahko gre za izgradnjo nove hiše ali pa prenovo stare.

Gradnja hiše predstavlja časovno dolgotrajen proces, od nas zahteva kar nekaj organizacijskih veščin in je v večini primerov stresno delo. Pri izgradnji hiše na ključ pa si prišparamo kar nekaj živcev in časa. Največja prednost je namreč ta, da ne bomo potrebovali usklajevati in se dogovarjati z vsemi podizvajalci, a se bomo odločili za podjetje, ki gradi hiše za ključ, se z njim dogovorili za vse podrobnosti, vse ostalo pa bo naredilo podjetje samo.

Ob vstopu v hišo vam bodo tako manjkale samo še luči in notranja oprema.

Z izvajalcem je pred gradnjo potrebno doreči vse v zvezi z uporabljenimi materiali pri gradnji. Na ta način se tudi izognemo morebitnim nesporazumom pri ceni. Pomembno je da izvajalec pozna cenovni rang, ki smo ga pripravljeni plačati. Tu govorimo na primer o: uporabljeni keramiki, talnih oblogah, parketu, tipu oken in vrat, vhodnih vratih, sanitarni opremi in še bi lahko naštevali.

HIŠA NA KLJUČ (PETA GRADBENA FAZA) ALI HIŠA NA DELNI KLJUČ (ČETRTA GRADBENA FAZA)?

Odločiti se moramo do katere gradbene faze želimo, da je naša hiša na ključ narejena.

Seveda je s tem pogojena tudi cena našega projekta “hiša”.

Naj najprej razložimo katere gradbene faze poznamo in kaj katera pomeni:

  • PRVA GRADBENA FAZA: ko pridobimo vso potrebno dokumentacijo, se gradnja hiše lahko začne. Prva gradbena faza zajema pripravo terena in gradbišča, zakoličenje, izkop gradbene jame in postavitev temeljne ploče.
  • DRUGA GRADBENA FAZA: pri podkletenih hišah zajema izgradnjo kleti
  • TRETJA GRADBENA FAZA: vključuje postavitev etaž, ostrešja (vključno s kleparskimi deli: montaža strešnih žlebov, snegolovov, strešnih oken, odtočnih cevi…) in strehe, postavitev lesenih konstrukcijskih elementov, izvedbo strešne konstrukcije in krovska dela. Pri podaljšani tretji fazi je vaša hiša na ključ zaprta, saj vključuje še montažo oken in vhodnih vrat. Lahko se doda tudi izolacija, omet in fasada.  
  • ČETRTA GRADBENA FAZA: v njen se postavi predelne stene znotraj hiše, vključuje tudi izolacijo, notranje in zunanje omete, vso potrebno inštalacijo, vgradnjo stavbnega pohištva, postavitev masivnih stopnišč ter morebitna dodatna kamnoseška in krovo-kleparska dela. 
  • PETA GRADBENA FAZA: sem štejemo vsa zaključna dela: polaganje stenskih in talnih oblog, slikopeskarska in steklarska dela, zaključitev inštalacij in montaža sanitarne opreme. Hiša na ključ je pripravljena na vselitev.

Večina ljudi se odloči za hišo na ključ, saj na ta način prihranijo kar nekaj časa, saj jim ni potrebno iskati podizvajalcev za montažo sanitarij, talne obloge in podobno. Lažje pa boste tudi izračunali strošek celotne hiše in ne bo prišlo do neprijetnih presenečenj pri ceni. Za nekatere prednost, za druge pa slabost je še ta, da se tekom gradnje želje naročnika težko spreminja, saj je časovno hiša na ključ postavljena zelo hitro. 

Avtor: PJ Agency

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Translate »
Klic