menu

SKELETNA GRADNJA

TRANSPARENTNOST GRADNJE


Ena izmed prednosti sodobne skeletne konstrukcije je tudi ta, da hiša raste pred vami. Gradnja in montaža potekata na samem gradbišču, zato je investitorju vseskozi na očeh. Ima vpogled v vse materiale in zlahka spremlja vgradnjo. Kupec tako aktivno sodeluje pri gradnji, spremlja posamezne faze in je vsak trenutek seznanjen s tehničnimi detajli, ki so v skladu s standardi sodobne skeletne gradnje Bauta Hiše.


Skeletna gradnjaČAS IZDELAVE


Zgodovinska analiza je pokazala, da so tesarji pred 60 leti enodružinsko hišo zgradili v 30 tednih. Danes vam zaradi sodobne tehnologije obdelave lesa na CNC (computer numerical control) stroju in opreme na gradbišču hišo postavimo v 10 tednih. Pa bodimo življenjski, če se na pomlad odločite za gradnjo, se boste na jesen zagotovo selili.


 

FINANČNA SHEMA


Pri Bauta hiše ceno oblikujemo po predhodnem srečanju in izčrpnem pogovoru s kupcem, ki izrazi svoja pričakovanja in želje. Nato pripravimo in izrišemo 3D osnutek načrta hiše, da ima investitor jasno predstavo o izgledu hiše, njeni funkcionalnosti, estetskemu videzu... Na podlagi pogovora in načrta vam pripravimo ponudbo s ceno, ki je dokončna. To pomeni, da se ob gradnji po izbranem projektu cena vaše hiše ne spreminja.

 
 

NAČIN PLAČILA


Ob podpisu pogodbe o gradnji vaše hiše pričakujemo 5 odstotkov avansa glede na končno ceno, s čimer določimo tudi datum pričetka del. Sicer plačilo poteka postopno, po zaključenih fazah gradnje.


 

TRAJNOST


Skeletna gradnja hiš je bila med najbolj razširjenimi v Evropi. V primerjavi z enostavnejšo kladno gradnjo je pomenila gradbeni napredek in prestiž, z njo so zacvetele prestolnice evropskih dežel in držav od Anglije preko Belgije, Francije, Švice, Avstrije, Nemčije, Češke, Bolgarije, Poljske in Rusije. Zgledno ohranjene večnadstropne lesene skeletne hiše še danes krasijo stara mestna jedra Heidelberga, Hamburga v Nemčiji, Bourgesa, Troyesa, Rouena, Thiersa v Franciji, Warwicka in Sheffilda v Angliji, Bokrijka in Saint Huberta v Belgiji, mesta na Poljskem in v Bolgariji... Iz masivnega skeleta so bile zgrajene najuglednejše mestne hiše, vogalne hiše najslavnejših ulic, nekoč in danes arhitekturni biseri. Zgodovinske izkušnje kažejo, da lesena skeletna konstrukcija brez večjih popravkov zdrži več kot 100 let. Najstarejše ohranjene lesene skeletne hiše v Evropi so stare več kot 800 let. Cressing Temple v Essexu so zgradili leta 1137 in je najstarejša ohranjena stavba skeletne konstrukcije. Skeletno hišo v mestecu 
Bacharach, 50 kilometrov južno od Koblenza v nemški zvezni deželi Rheinland- Pfalz so zgradili davnega leta 1368. Še danes služi svojemu namenu. No, tudi v naši prestolnici so še ohranjene lesene skeletne hiše. Ena najlepših je Kregarjeva hiša na Povšetovi ulici, ki je bila zgrajena leta 1924. V njej danes živi že četrta generacija družine Kregar.


 

OGNJEVARNOST


Les je gorljiv, vendar v primerjavi z jeklom in betonom zdrži večje požarne obremenitve. Ogenj na površini lesa kot gorečega materiala ustvarja zoglenelo plast, ki gorenje upočasnjuje. To pomeni, da imamo v primeru goreče lesene hiše precej več časa za beg in reševanje stvari kot v goreči zidani hiši. Zagotovo ste že videli požarišče zgorele hiše z ožganimi stenami in sesuto betonsko ploščo, medtem ko so ožgana rebra ostrešja še stala. Potresna varnost 
Lahkotna skeletna konstrukcija omogoča, da hišo zgradimo na potresno ogroženem območju. Protipotresna gradnja z leseno skeletno konstrukcijo je v okviru potresne varnosti že dolgo standardizirana.


 

VETROVNA VARNOST


Slovenija je vetrovna dežela, kljub temu pa so pri nas uničujoči viharji redki. Masivna skeletna hiša je primerno obtežena, zato vetrovno povsem varna. Brez težav prenese najmočnejše sunke vetra. Garancija in zavarovanje 
Podjetje Bauta Hiše na zakonski osnovi daje 30 let garancije na skelet in 10 let na celotno hišo. Po pogodbi odgovarjamo za morebitne napake v izdelavi objekta, ki zadevajo njegovo solidnost, 10 let, za leseno konstrukcijo 30 let, za kakovost izvedenih del pa 2 leti od izročitve objekta ali del oziroma od dneva uporabe. Za opremo, ki jo je izvajalec vgradil, pa velja glede vsebine in roka garancija podizvajalca ali dobavitelja ali proizvajalca.NAREDIMO SKUPAJ


Na podlagi izkušenj in zgoraj predstavljenih argumentov smo se odločili, da našim cenjenim strankam ponudimo tudi možnost delne samogradnje lesene skeletne hiše, kar pomeni, da se domenimo katere faze gradnje želi stranka izvesti v lastni režiji. V vsakem primeru poteka gradnja pod našim strokovnim vodstvom do samega zaključka.


 

ZGRADIMO TUDI ...


Tradicionalna masivna skeletna gradnja je idealna tudi za gradnjo raznolikih pomožnih objektov na domačiji. V zadnjih letih smo pri podjetju Bauta ponovno obudili tradicionalno gradnjo gospodarskih poslopij: kozolcev, skednjev, senikov ter univerzalnih pomožnih objektov za delavnice in skladiščenje.

kozolec Bauta